Nyfiken? Kontakta oss för att boka kostnadsfri rådgivning! 031 15 10 90

”Det bästa med att studera online är att jag kan styra över min egen tid”

Sanna började studera sin Master på De Montfort University i Storbritannien hösten 2019, några månader senare började coronaviruset att sprida sig i Europa och studentupplevelsen blev inte riktigt som hon hade föreställt sig. Vi har ställt några frågor till Sanna för att ta reda på hur hon har upplevt förändringen och hur hon tycker att det har gått att studera online.

Hur var stämningen i Leicester och på skolan när viruset bröt ut?

Det var såklart mycket spekulationer och osäkerhet hos oss studenter. Det började lite redan efter jullovet, eftersom det är många studenter från Kina på skolan. I korridoren i studentboendet satt det lappar uppe om att kinesiska studenter som varit hemma över lovet skulle vara uppmärksamma på eventuella symptom, men då förstod man ju inte hur allvarligt det skulle bli. Jag upplevde ändå att skolan tog det på allvar och informerade oss studenter så gott de kunde hela tiden, men man fick ju ta allt dag för dag. Många i klassen började ha munskydd i skolan, men annars pågick undervisningen som vanligt de första veckorna efter första smittade i UK.

Hur var det att få reda på att undervisningen skulle gå online?

Vi började höra om hur läget utvecklat sig hemma i Sverige och att andra universitet i UK började stänga ned och då förstod vi att det var allvar på riktigt. Strax därefter bestämde även De Montfort sig för att stänga campus och lägga sin undervisning online (detta var i början/mitten på mars). Det kändes som att allt gick väldigt fort och plötsligt hade också de flesta butiker och barer i Leicester stängt. Samma vecka bestämde jag mig för att åka hem till Sverige, eftersom man också började höra om att folk blev satta i karantän. Det var såklart lite läskigt och det enda jag tänkte var att jag ville åka hem, så jag inte riskerade att fastna i UK. 
Både skolan och studentboendet har varit väldigt förstående angående att studenter vill åka hem och efter någon månad meddelade boendet att man kunde få säga upp sitt kontrakt i förväg och få tillbaka pengarna man betalat för kommande månader. Det gjorde att allt kändes mycket lättare och det var väldigt skönt att fått komma hem.

Hur har det varit att studera online? 

Jag vet att flera av mina vänner från skolan har upplevt det som svårare att studera online, men jag tycker det har fungerat bra. Föreläsarna har lagt upp sina föreläsningar online och det har aldrig varit något problem att få tag på dem om man haft frågor. Det har också funnits "chat-rum" online där man kunnat diskutera saker med sina klasskamrater. Dessutom förlängde skolan alla deadlines på vårterminen med två veckor, så man skulle ha chans att komma ikapp om man hamnat efter pga allt som hände. Det var tur för mig eftersom jag faktiskt blev sjuk när jag kommit hem, så jag fick in allt i tid och fick bra betyg ändå.

Vad har varit det bästa och sämsta med att studera online?

Det bästa tycker jag är att man kan styra över sin egen tid. Man kan titta på föreläsningarna när det passar en själv och titta på dem var som helst. Jag upplevde att jag fick mer tid till att faktiskt fokusera på mina hemtentor, istället för att sitta i skolan flera timmar varje dag.

Det sämsta är ju att man tappar en del av interaktionen med läraren och sina klasskompisar. Att ställa frågor eller bolla idéer sker inte lika naturligt och det kan såklart vara svårt att hitta motivation när man sitter hemma själv.

Många studenter kommer att börja sin utbildning online nu till hösten, har du några studietips på hur man bäst klarar sina online-studier? 

Var inställd på att det faktiskt fortfarande är heltidsstudier, även om det inte alltid känns så. Försök få till rutiner (tex gå upp samma tid varje dag och få till några timmar plugg varje dag) då kommer det inte kännas så jobbigt och plugget blir en naturlig del av dagen. Var sedan inte heller rädd för att ta kontakt med lärare, klasskompisar eller annan personal på skolan. Eftersom det inte kommer lika naturligt som när man är på plats på skolan får man kanske tänka på det lite extra mycket, men det hjälper verkligen om man kört fast. Ett tips är också att ta sig hemifrån och hitta ett gött ställe där man känner sig produktiv. Det kan vara svårt att få saker gjort om man stannar i sängen (även om det också kan vara en lyx med plugga hemifrån).

Skulle du kunna tänka dig att studera online igen i fortsättningen?

Absolut! Eftersom läget ser ut som det gör i världen och tekniken har gått framåt så mycket som den gjort får man nog vänja sig vid att det kommer vara såhär ett tag. Hade jag fått välja helt fritt, hade jag nog helst haft 50/50 online och på plats på skolan. En stor del av att studera, och särskilt utomlands, är ju alla nya kontakter och vänner man får. Men det går ju utmärkt att bli vänner online också och för alla som studerar online på plats så kan man ju fortfarande träffa sina klasskompisar.

 

Tack Sanna för att du ville svara på våra frågor om din upplevelse av att studera online! 

Boka rådgivning

Boka Studierådgivning/Infobeställning

Att boka en studierådgivning och beställa information hos Study Abroad är helt kostnadsfritt. Fyll i informationen nedan så kontaktar vi dig.


Vart/Vad vill du studera?

Välj vad och vart du vill studera.

Boka Rådgivning
Denna sidan använder cookies, genom att fortsätta godkänner du användandet av cookies.